„Зелените” напуснаха дискусията в курортния град, обвиниха ги, че са политически проект

Строителството на нови съоръжения и писти в Банско скара отново природозащитници и управляващите. Дискусията за бъдещето на курортния град събра на една маса министри, местната власт, експерти и еколози.

В курортния град пристигнаха трима министри – Нона Караджова, Свилен Нейков и Делян Добрев, които подкрепиха предложението за разширяване на строителството в Банско.

Според екоминистъра, ако се позволи строителството на нов кабинков лифт в курорта, всичко ще бъде съобразено с екологичните изисквания и под строгия контрол на експертите и държавата. Според министър Делян Добрев пък строителството е равно на просперитет.

Природозащитниците обаче се притесняват, че новият лифт ще разруши целостта на природен парк Пирин.

В следващите две седмици висшия експертен съвет към екоминистерството ще разгледа искането на община Банско за изменение на плана за управление на парк Пирин. Министър Нона Караджова уточни, че искането на общината не съдържат конкретно инвестиционно предложение, а заявка за изготвяне на проект, който ще бъде подложен на задълбочени оценки.

Единодушната подкрепа за втори лифт и нови писти нарушиха единствено представителите на коалицията „За да остане природа в България”.

От регионалното министерство обясниха, че са разгледали сигнала за незаконно строителство, но нарушения няма. Фирмата-концесионер обяви, че всеки, който ги обвини в нарушение, ще отговаря пред съда за клевета.

В разгара на спора екозащитниците напуснаха залата, след което бяха обвинени, че са „част от политически проект, наречен „Орлов мост”, който ще се яви на следващите избори”.

Междувременно дискусия по темата се състоя и в София. Домакин беше именно коалицията от неправителствени организации „За да остане природа в България”.

Повече по темата гледайте във видеото