По-рано днес стана ясно, че извънредна сесия на Общинския съвет във Варна няма да има

Извънредна сесия на Общинския съвет във Варна няма да има. Това реши председателският съвет на местния парламент след искането на Кирил Йорданов, внесено в понеделник.


Междувременно стана ясно, че съветниците от ГЕРБ и „Нашият град” са готови да подадат оставки и да работят за предсрочни местни избори. Оставки вече са депозирали тримата съветници от квотата на Веселин Марешки.


Има предложение утрешният ден да бъде обявен национален траур в памет на самозапалилия се Пламен Горанов, чието погребение е в сряда. И днес стотици хора носят цветя и палят свещи пред Общината в памет на 36-годишния мъж, а знамената на сградата са свалени наполовина.

 

„Считаме, ако кметът иска да подаде своята оставка, той може да го направи писмено, да даде изявление на пресконференция, за която не е необходимо свикване на извънредна сесия на Общинския съвет. Всички негови мотиви за каквито и да е решения биха били известни както на всички съветници, така и на цялата общественост на град Варна, така и на Република България”, обясни Николай Апостолов, председател на Общински съвет в морския град.


От своя страна Иван Портних, зам.-председател на Общинския съвет заяви: „Първото нещо, което ще направим, е да подадем оставките си. Оставките са ни в джобовете. Трябва да се види само механизмът, по който това може да се случи реално”.


След решението на Общинския съвет от канцеларията на кмета съобщиха, че той ще обяви дали подава оставка утре в 12:00 часа.