Отново настъпи хаос в програмата „Аз мога повече”, която позволява на работещи хора безплатно да повишат квалификацията си. В началото на годината стана ясно, че европейските пари няма да стигнат за всички желаещи. Оказва се обаче, че дори и одобрените не могат да използват правото си на безплатно обучение.

 

Дълги опашки и часове чакане пред бюрата по труда. Целта обаче оправдава средствата - с пари от Европейския съюз в края на миналата година всеки работещ на трудов договор можеше да се запише в курс за повишаване на квалификацията. Равносметката до тук – 107 000 подадени и молби и над 77 000 одобрени. Сред щастливците е Димитър.

 

„Реших да се включа в дистанционна форма на обучение по програма „Аз мога повече” през декември – английски език. Вече три месеца чакам, нямам отговор какво се случва и какво не се случва”, разказа той.
Димитър се решава на дистанционна форма за обучение, защото няма време да посещава курсове. От няколко месеца насам обаче от Агенцията по заетостта дистанционното обучение е спряно.

 

Чакащите са много, а недоволството в интернет расте. Неудобствата обаче не свършват дотук. Одобрението си за участие Димитър получава през декември. За да запази правото си за участие в програмата обаче той трябва всеки месец да подновява уведомлението си в бюрата по труда.

 

От Агенцията по заетостта обещават, че скоро проблемът ще бъде решен.