Инспекторите невинно предупредили собствениците за предстоящия контрол

Проверка на хигиената в сладкарско предприятие след репортаж на „Господари на ефира” не даде търсения резултат, след като стана ясно, че собствениците на обекта са били предупредени за нея.

 

Зрител на предаването алармира за обстановката, в която се произвеждат сладкарските изделия във великотърновския цех, където постоянно се разхождат мишки, плъхове, хлебарки и други гадинки. Управителят на фирмата бил уведомен за проблемите, но не предприел никакви мерки. От години отговорните институции правят проверки, но не констатират нищо…

 

След сигнал от „Господари на ефира” до Агенцията за безопасност на храните следва една не съвсем изненадваща проверка, която очаквано не установява „нищо обезпокоително”, по думите на директора на Областната дирекция д-р Станимир Спасов.  

 

Оказва се, че преди визитата на двама инспектори на агенцията предприятието е предупредено. Д-р Спасов обаче твърди, че времето между предупреждението и посещението не е достатъчно, за да бъде изправена хигиената, ако е била нарушена. Той настоява, че е задължен да предупреждава обекта за предстоящата проверка – ангажимент, който обаче отсъства в закона. Нещо повече - има изискване контролът да се осъществява „без предварително уведомяване”.

 

Повече по случая ще научите от репортажа във видеото.