Очакванията са малките и средните предприятия да се активизират в използването на тази услуга

Факторинг пазарът в България представлява около 2% от БВП на страната, докато за развитите пазари този показател е около 10%, показва анализ на УниКредит Факторинг.

 

За последните 5 години факторинг обемът на компанията се е повишавал средно с по 32% годишно. За сравнение факторинг пазарът в световен мащаб през миналата година е отчел ръст от около 6% до малко над  2 трилиона евро.

 

За последните пет години делът на компаниите от секторите производство и услуги, използващи факторинг, е нараснал съответно с 28% и 18%. През миналата година все повече са започнали да използват факторинг фармацевтични, химически и металообработващи дружества.

 

Очакванията за тази година са малките и средните предприятия да се активизират в използването на факторинг услуги. Ще се повиши и дела на фармацевтичните, селскостопанските, химическите и компаниите в секторите на електрониката и инфраструктурата, които се обръщат към услугите на факторинг компаниите.

 

През 2013 година прогнозите са факторинг пазарът да расте с по-умерени темпове, което ще запази средно-годишния ръст за последните пет години. В случай, че външната среда се подобри, очакваме и по-високи темпове на растеж през втората половина на годината.