Според Марин Райков тази цифра говори за необходимостта от новите правила за държавните пари

54% от държавните пари са депозирани само в една банка, обяви премиерът Марин Райков. Той обаче не пожела да назове името й, като се аргументира с банковата тайна. 

  
Два месеца след встъпването в длъжност на служебния кабинет и след няколко опита да се разбере къде са държавните пари, правителството даде частичен отговор. Повече от половината са съсредоточени само в една частна банка и това е без банковите гаранции.


„Очевидно е, че тази цифра говори за необходимостта от тези правила и тяхната задължителност”, коментира министър-председателят Марин Райков във връзка с новите правила за държавните пари.


Те трябва да гарантират прозрачност, разделение и задължителен характер за всяко дружество. Институциите с над 50% държавно участие ще могат да държат до 25% от парите си на едно място. В момента правилата са поставени на обществено обсъждане и вероятно ще влязат в сила след две седмици


Министърът на финансите Калин Христов поясни, че има и шестмесечен период, в който концентрации над 25% трябва да бъдат сведени до лимита от 25%.


Това означава, че всички държавни дружества, които имат депозити от над 25% от парите си, ще трябва да изтеглят част от тях от банката, в която са. Така най-много пари, на практика, ще бъдат извадени от банката, която държи 54% от държавните средства.


И премиерът Райков, и финансовият министър отричат да има опасност от фалит или финансови сътресения


Ако 6 месеца не стигнат надвишените суми да бъдат изтеглени, дружествата ще имат още по един месец, ако и той не стигне, „има административна отговорност, която принципалът може да налага на мениджмънта на дружествата”, поясни финансовият министър.


На всеки три месеца ще бъде публикувана информация за парите на държавните дружества. Банки и суми няма да се назовават, ще знаем само коя институция колко процента от парите си държи в определена банка. 


Повече по темата ще намерите във видеото.