Американският посланик подчерта, че е важно българите да гласуват

Новините накратко:

 

Въоръжен крадец нахлу в дома на Иван Костов


Маскиран и въоръжен с нож мъж нахлу в къщата на Иван Костов тази сутрин. Видяла го е една от дъщерите на политика, а съпругата му е задействала паник бутон за връзка с частна охранителна фирма. Мъжът е задържан от полицията и е идентифициран. Той е на 36 години,  криминално проявен от Плевен. Все още не е ясна напълно целта, с която е нахлул в имота на Иван Костов. 


Американският посланик коментира предстоящия вот у нас


„Много е важно българите да гласуват на парламентарните избори”, заяви американският посланик у нас Марси Рийс. В деня за размисъл дипломатът отказа да коментира предизборната кампания и предстоящия вот, но допълни, че с нетърпение очаква резултата от изборите. 


11 май – ден за размисъл


Днес е ден за размисъл преди утрешния вот за ново Народно събрание. Предизборната агитация е забранена до неделя вечерта, когато затварят изборните секции. На 12 май за доверието ни ще се състезават 38 партии и 7 коалиции. Общините забраняват продажбата и сервирането на алкохол, с изключение на поводи като сватби, кръщенета и погребения.  В София режимът ще е по-либерален, като бирата е разрешена. За Габрово обаче и бирата е под забрана. Освен това, там в сухият режим ще влезе в сила още на 11 май, в 22 часа. 


Русия доставя зенитни ракети на Сирия


Русия ще достави зенитни ракети на правителството в Сирия въпреки недоволството на Запада. На 10 май министърът на външните работи Сергей Лавров отново настоя, че става въпрос за договори, подписани с правителството на Башар Асад преди началото на конфликта в Сирия. Според американски медии Сирия ще плати 900 милиона долара за установки със 144 от най-модерните зенитни ракети на Русия. Първите доставки се очаквали през лятото в руското пристанище на сирийския бряг - Тартус.

 

Подробности по тези теми гледайте във видеото.

 

Не пропускайте и Новините на Нова в 19 часа.