Конфликтите и обвинения за неясни игри започнаха с първата задача на народните представители

21-ви май ще остане в историята, като първи работен ден на 42-рото Народно събрание. 

 

Депутатите на ГЕРБ, БСП, ДПС и „Атака” положиха клетва да се водят от интересите на хората, които са ги избрали. Първите часове заседанието беше председателствано от най-възрастния народен представител, който в този парламент е Стефан Данаилов.

 

 

Веднага след тържествената част обаче започнаха интригите и скандалите

 

 

Първата задача на народните избраници беше да изберат ръководство на парламента. Това предизвика конфликти, обвинения за неясни игри и упреци.

 

Пръв на трибуната, но вече като депутат, излезе лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Неопитен в парламентарните процедури, той два пъти забрави депутатската си карта. 

 

Борисов отново заяви, че ще предложи правителство на малцинството, макар да знае, че то няма да бъде прието. 

 

Лидерът на ДПС Лютви Местан пък призова Борисов да върне мандата веднага щом го получи от президента. 

 

„Аз питам, ако искате стабилен кабинет, имате ли нужда от 7-дневен проучвателен мандат за съставяне на кабинет. Какво ще проучвате?!”, запита риторично Местан. 

 

Борисов нарече кабинета, който ще предложи – алтернатива и коректив на управлението на БСП, ДПС и „Атака”, което ще последва. 

 

„Няма нито една тема, по която тези партии да се разбират. Призовавам тримата (*бел.ред – Сергей Станишев, Лютви Местан и Волен Сидеров) да не се крият зад Орешарски”, заяви Борисов. 

 

„ГЕРБ да не спекулира с никакви тройни коалиции, защото ще се сблъска с твърдия отпор на „Атака”, тепърва ще опознаете страданията”, отговори Волен Сидеров. „Аз винаги съм заставал с лицето си, а не като вас, когато купувахте депутати и се криехте като пионки”. От парламентарната трибуна Сидеров каза, че „Атака” няма да подкрепи никакво правителство.

 

Спорът за евентуално правителство – БСП, ДПС, „Атака” – обаче не приключи, а се появи още един коректив. 

 

„Атака” ще бъде кошмарът както на ГЕРБ, така и на БСП и ДПС, закани се Волен Сидеров. 

 

Между нажежаващите се страсти, лидерите на парламентарните групи представиха и първите си предложения. 

 

Най-емоционални реакции предизвикаха първо предложенията на ГЕРБ за замразяване на депутатските заплати и повишаване на майчинските – нещо, което през мандата си категорично отричаха като възможност.

 

Сидеров пък заяви, че е готов с енергийни закони, предложи по-ниски държавни субсидии за партиите и също се закачи на депутатските заплати, но поиска да бъдат сведени до минималната.

 

Единствен на сцената на словесната битка не излезе председателстващият заседанието - актьорът Стефан Данаилов.

 

„Какво ви става бе хора, дайте да докажем, че сме с добри сърца”, призова Данаилов колегите си в парламента.

 

 

Дневният ред на депутатите продължи с избор на ръководство

 

 

Кандидатите за председател на Народното събрание бяха двама. ГЕРБ излъчи Цецка Цачева, а БСП - Михаил Миков. Още от вчера беше ясно, че ДПС ще подкрепи кандидатурата на левите. Интригата се завъртя около това как ще гласуват от „Атака”. 

 

Не всички от „Атака” обаче отчетоха присъствието си в залата и така промениха кворума. Затова и с по-малък брой депутати беше избран председателят на парламента – Михаил Миков. 

 

 

Сметките за това, че са нужни 121 депутата, за да се избере правителство, вече не са съвсем актуални

 

 

 „Атака” дори въздържали се или нерегистрирани практически помогнаха на БСП и ДПС. Оказа се, че същата схема може да се приложи и при избора на министри.

 

Изборът на Михаил Миков за председател ядоса герберите. Борисов заподозря, че схемата ще се повтори и при избор на правителство и напусна залата. 

 

„ Всъщност „Атака” избра. Така ще изберат и правителство”, заяви Бойко Борисов.

 

След отказа си да участват в гласуването, от „Атака” също напуснаха парламента. Явор Нотев отрече, че така са подкрепили Михаил Миков.

 

Простите сметки показват, че ако от „Атака” не се регистрират и при гласуването на кабинет на Орешарски, то ще са нужни само 110 депутатски гласа за да бъде избрано правителство. Което е напълно достатъчно за БСП и ДПС. Евентуалните партньори БСП и ДПС бяха лаконични в коментарите си за негласната подкрепа на „Атака”.

 

От ГЕРБ пък са готови и те да не се регистрират, за да попречат на избора на правителство на БСП и ДПС, с негласната подкрепа на „Атака”. Ако регистрираните депутати в залата не са 121, то тогава не може и да се проведе заседание на парламента.

 

Следобедът Волен Сидеров даде извънредна пресконференция, за да обясни, че всъщност „Атака” не са подкрепили ДПС и БСП. И допълни, че няма да допуснат нови парламентарни избори. 

 

В деня, когато се гласува кабинета "Орешарски", регистрацията на депутатите на „Атака” в залата може да се окаже решаваща. Сигурно е, че 84 депутати от „Коалиция за България” и 36 депутати от ДПС - или общо 120 народни представители, ще участват в гласуването. За да се стигне до гласуване обаче в пленарната зала трябва да има регистрирани поне 121 народни избраници. Ако ГЕРБ бойкотират избора на „червен” кабинет и не се регистрират, тогава кворумът зависи от депутатите на „Атака”. Дори само един от тях да се регистрира, вече ще има легитимно мнозинство, което може да избира. Така дори да не гласуват „за”, националистите ще осигурят нужните условия за избирането на Орешарски за премиер.

 

В противоречие с категоричната си закана да не допусне предсрочни избори, Сидеров все пак каза, че ще мисли дали негови хора да се регистрират в залата в деня, когато ще се гласува „червеният” кабинет. 

 

Президентът ще даде мандата за съставяне на правителство на ГЕРБ още в четвъртък

 

Това стана ясно от обръщението на Росен Плевнелиев към нацията и новия парламент. Президентското слово е необичайна практика при откриването на ново Народно събрание. Обикновено държавният глава само присъства на церемонията. В обръщението си, Плевнелиев призова парламентът да приеме декларация с общи цели и приоритети.

 

Същевременно Цветан Цветанов се отказа от имунитета си. Това беше първата му работа, след като депутатите от ГЕРБ напуснаха залата.