Условието ще важи само за авоарии над 3 милиона лева

Очаква се на днешното правителствено заседание да се гласуват разпоредбите, според които се ограничава размерът на депозитите на държавните предприятия. Проектонаредбата предвижда фирмите, които разполагат с над 3 милиона лева, да са задължени да разделят вложенията си в поне четири банки. Условието е до една четвърт от капитала да е само в един трезор.


Държавните дружества вече ще са длъжни да избират обслужваща банка като огледат поне пет оферти. Фирмите ще имат 6-месечен срок, за да изтеглят и пренасочат авоарите си от настоящите сметки.


След това на всеки три месеца ще се отчитат, като ще се посочва коя организация къде е насочила парите си, само ако надскача ограниченията от 25 на сто.  На практика това означава, че държавата пак може да предпочете едни и същи четири банки, но според финансовия министър Калин Христов ще се гарантира, че няма да се стига до пълен монопол на един трезор както е в момента. Според премиера Марин Райков 54% от средствата на държавните фирми са само в една банка.