Депутатите изслушаха спешно премиера и енергийния министър в парламента

Законови промени, които да доведат до по-ниски цени на тока ще предложи служебното правителство преди да предаде властта. Премиерът Марин Райков и енергийният министър Асен Василев бяха спешно изслушани в парламента. Привикани бяха още председателят на ДКЕВР и шефът на НЕК.

 

От срещата между депутати, министри и шефове на комисии стана ясно, се задават промени в закони, свързани с енергетиката, които да позволят цената да се формира по нов начин. Крайната цел на това ново формиране е цената на електричеството за битовите потребители да бъде задържана, а за индустриалните потребители да бъде намалена.
   

След уточнения дали, кога и по какъв ред служебният премиер бил повикан за изслушване, в крайна сметка Марин Райков се яви пред депутатите по обяд с посланието, че те трябва да търсят решения, а не конфронтация. „Това е причината и поради която се отзовах на поканата и която получих преди няколко минути във вид на телефонно нареждане от секретарката на председателя”, беше неговият коментар.

 

Пред депутатите премиерът отчете, че през последните три месеца кабинетът му се борил с проблеми в енергетиката, трупани не 4, а почти 20 години. Обясни, че енергийната система е била пред срив заради свръхпроизводство и пред  банкрут, заради неправилното ценообразуване:

 

„Само за два месеца синдикатите, заедно с директорите на предприятията успяха да открият резерв от 235 млн. лева - разбирате за каква неефективност става дума”, каза той от парламентарната трибуна .  

 

Волен Сидеров поиска мораториум върху цената на тока, а от Коалиция за България предложиха три мерки за намаляването й - въвеждане на твърда такса "пренос", две тарифи на тока в зависимост от потреблението и отпадането на облекчението за фирмите, които сега получават обратно ДДС-то, което плащат върху тока.

 

На финала, под аплодисментите на съпартийците си, Делян Добрев обобщи успехите на кабинета "Борисов" в енергетиката и поздрави служебния кабинет за работата му.