ДПС ща настояват новото правителство да бъде сформирано още в понеделник

Президентът Росен Плевнелиев е длъжен да изпълни конституционната процедура, която предвижда консултации с отделните политически сили преди връчването на мандат за съставяне на правителство. От ДПС обаче ще поискат държавният глава още днес да предложи на социалистите проучвателен мандат, веднага след като ГЕРБ се откажат от своя. Това стана ясно от думите на Лютви Местан пред президентството.

 

„Медийният интерес е очакван, но новината вече е произведена с откриването на 42-то Народно събрание, а именно - първата политическа сила е в тотална изолация и вариант за съставяне на правителство ще се търси извън нея”, каза още лидерът на Движението за права и свободи, който призова новият кабинет да бъде сформиран още в понеделник.  

 

Днешната новина, която произведе политическият наследник на Ахмед Доган, беше, че от ДПС ще поискат Плевнелиев да връчи не един, а два проучвателни мандата. „Първо на г-н Бойко Борисов, който ще удържи не само политическата, но и мъжката си дума, че ще го върне незабавно. Очакваме още днес държавният глава, след като получи обратно мандата от Бойко Борисов, да покани Сергей Станишев и Пламен Орешарски за връчване на втория проучвателен мандат, който трябва да е успешен”.

 

По думите на Местан националният интерес на България е свързан с това час по-скоро да се състави стабилно правителство. Затова в ДПС смятат, че още в понеделник на извънредно заседание на парламента може да се избере следващото редовно правителство на републиката. Според лидера на движението политическата отговорност предполага да се съкрати максимално времето за съставяне на Министерски съвет.

 

Днес започват официалните разговори за програмата на кабинета „Орешарски” и вероятно в следващите няколко дни той ще представи визията си за персоналния състав на кабинета, разкри още Лютви Местан. Лидерът на ДПС обеща коментар и по жалбите за касиране на изборите в Конституционния съд, който ще направи след консултациите в президентството.