Това стана след края на консултациите между Плевнелиев и представители на политическите партии

Президентът Росен Плевнелиев връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на първата политическа сила в парламента - ГЕРБ.

 

Мандатът беше приет от лидера на партията Бойко Борисов и веднага върнат

 

Както беше обещал, Бойко Борисов представи състава на кабинета, който ГЕРБ биха съставили, ако имаха възможност. Запазвайки министърпредседателския пост, той се е спрял на двама вицепремиери - Лиляна Павлова, която би продължила да е регионален министър, и Томислав Дончев, на когото отново са поверени еврофондовете. В несъстоялия се кабинет за поста на финансовия министър е определен бившият заместник на Симеон Дянков Владислав Горанов, а Делян Добрев е посочен за министър на икономиката и туризма.  

 

Планът на Борисов за Министерския съвет предвижда отделяне на енергетиката в ново министерство, което трябва да оглави Димитър Главчев. Ивайло Московски запазва транспортния ресор, а електронното управление и информационните технологии се поверяват на Доброслав Димитров

 

В правителство на ГЕРБ МВР щеше да е поверено на Веселин Вучков, а правосъден министър отново трябваше да е Диана Ковачева. Николай Младенов и Аню Ангелов запазват досегашните си отговорности начело на дипломацията и на отбраната. 

 

Академик Стефан Воденичаров е посочен в списъка на Борисов като министър на образованието, Тотю Младенов запазва социалното министерство, а Десислава Атанасова – здравното. Културен министър е Вежди Рашидов, а Свилен Нейков – на  физическото възпитание и спорта. Земеделското министерство бившият премиер е поверил на Десислава Танева

 

Тъй като обаче няма как да състави правителство, Борисов върна мандата и коментира политическите си опоненти.

 

С ДПС и БСП няма да влизаме в преговори и коалиции”, отново заяви Борисов. 

 

За „Атака” също каза, че не е възможно.

 

„С партия, която нарича посланиците на нашите европейски партньори, "дебелобузи чичковци", а ние се надяваме в следващия програмен период да получим 25 милиарда безвъзмездна помощ, нямаме шанс да направим правителство. Няма как да приемем такава подкрепа”, заяви Борисов.

 

„Срам ме е за лидера на ПЕС, срам ме е за Лютви Местан - да влизат в безпринципни и задкулисни игри, за да създадат правителство. Самият факт, че те са готови да съставят правителство, означава, че те са провели някакви преговори", допълни Борисов.

 

"Пожелавам на г-н Орешарски, когато отива да преговаря с Волен Сидеров за европейските фондове, да има успех", заяви Борисов.

 

Плевнелиев заяви, че още днес ще връчи мандата на втората политическа сила в парламента БСП.