Няколко хиляди изпълниха площад "Независимост"

За осми пореден ден хиляди хора се събраха на протест на площад „Независимост” в София. От СДВР не се ангажираха с информация за броя на протестиращите, но "море” от хора огласи пространството между сградана на Министерския съвет и Президентството с искане за оставка на кабинета „Орешарски”. 

 

Точно преди една седмица хората излязоха на протест за първи път, провокирани от назначението на Делян Пеевски на чело на Държавната агенция за национална сигурност. Депутатите отмениха решението, но това не успокои протестиращите и те продължават да настояват за оставка на правителството.

 

Мирният протест блокира ”Орлов мост”И този петък сборен пункт на протеста беше площад „Независимст”. Малко преди 20:00 часа протестиращите тръгнаха към Народното събрание. Те обаче не спряха пред парламента, а продължиха направо към „Орлов мост”. Движението на възловото за София кръстовище беше блокирано. След като минаха през НДК, стигнаха и до централата на БСП, където протестиращи са хвърлили предмети и камъни.

 

През целия маршрут протестиращите скандираха „Мафия”, „Оставка”.

 

Протестът на ”Орлов мост”Същевременно по решение на ръководството на СДВР, при охраната на масови прояви на „първа линия” ще бъдат разположени служители, облечени със светлоотразителни жилетки с надпис „Антиконфликт полиция”. Целта е униформените ясно да заявят пред гражданите желанието за толерантност и овладяване на напрежението при провеждането на масови прояви.