Вицепремиерът критикува изявлението на президента Росен Плевнелиев

Предсрочните избори, сами по себе си, не са решение. Позицията е на вътрешния министър Цветлин Йовчев и стана достояние на медиите в Брюксел, където той проведе разговори в Генералния секретариат на Европейската комисия. По думите на вицепремиера съвместното изявление на германския и френския посланик в София е предизвикано от думите на държавния глава, че решението трябва да се търси в нови избори, предаде Българското национално радио.

 

Според Йовчев, който преди месеци беше шеф на кабинета на президента, няколко неща в изявлението на Росен Плевнелиев трябвало да бъдат по различен начин, ако в него се говори за предсрочни избори. Бившият председател на ДАНС смята, че твърдението на президента трябва да почива на много сериозен анализ на причините, заради които хората са излезли на улицата. „Защото и президентът в изявлението си твърди, че и февруари хората са били на улицата и сега пак, и скандират едно и също. Това означава, че сами по себе си предсрочните избори не са решение”, обясни Цветлин Йовчев.

 

Другите въпроси, които според Йовчев трябва да бъдат поставени, са какво трябва да бъде решението на съществуващите проблеми, какво ще бъде направено за малките и средни предприятия, как държавата ще се разплати с бизнеса, ще повиши заетостта, ще подкрепи социално слабите и ще реши въпросите за бюджета и еврофинансирането.

 

„Когато се говори за предсрочни избори, механизмът, по който се стига до подобно изявление, трябва да е прозрачен”, смята още вътрешният министър. „Трябва да е ясно провеждани ли са консултации. Тези консултации с парламентарни, извънпарламентарни партии ли са били, какво е говорено, поемани ли са ангажименти. По същия начин и с чуждестранните представители, с представителите на европейските институции. Това е демократичният начин”.

 

Бившият шеф на президентската администрация е на мнение, че един от ефектите от изявлението на президента е делегитимация на неговата институция, която трябвало да бъде платформа за търсене на обществен консенсус в такъв тежък момент.