Автомобилът на Бърза помощ не бил пропуснат от протестиращите на булеварда

Прокуратурата изпраща до кмета на София и до шефа на полицията искане за становище защо линейката, която е трябвало да стигне до катастрофата на „Цариградско шосе” е закъсняла с 12 минути.

 

Обвинителите са установили, че автомобилът на Бърза помощ не е бил пропуснат да се движи от протестиращите по булеварда и се е наложило да използва обходен маршрут. Това попречило на лекарите и служителите в звеното „Спешна помощ” да се отзоват навреме на подадения сигнал на телефон „112”, се казва в съобщение на прокуратурата.

 

Законодателството изисква от кмета на общината и директора на СДВР да осигурят чрез свои заповеди свободното преминаване на автомобили със специален режим. В настоящия случай, това не е направено, смятат още обвинителите. Според тях кметът и шефът на полицията трябва да издадат заповед, с която да регулират режима.

 

Изискванията на прокурорите са заради основания да смятат, че има възможност за търсене на отговорност или прилагане на принудителни мерки, както и заради заплахата, че може да бъде извършено друго престъпление или нарушение.