Българите са и най-недоволните граждани на Европа от енергийните услуги

Две трети от българите вероятно са енергийно бедни, смятат икономисти. В страната ни няма точно определение за това, кой е в положението на енергийна бедност, но ако се използва британското правило това означава, че сметките ни за ток и отопление изчерпват повече от 10% от парите на домакинството.  

 

Българите са и най-недоволните граждани на Европа от енергийните услуги.

 

Монополи и картели, неясно формиране на цените и липса на последователна политика в енергийния сектор доведоха до заплахата от неговия колапс. Но преди всичко, засегнати са най-бедните слоеве на обществото, които трудно успяват да платят за тока  си, особено през зимния сезон, сочат специалистите.


„Голям проблем, висок процент енергийна бедност, трудни за покриване сметки. И това беше и един от основните поводи за протестите”, обясни вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков.


А събитията от февруари са били предизвестени от анализ на Европейската комисия за потребителските нагласи.


„Последното издание от ноември 2012 г. ясно показа, че българите са най-недоволни от доставките на електроенергия. Това е доста преди протестите.  На практика, данните са събирани миналото лято”, обясни за Нова Богомил Николов от „Активни потребители”.


Енергийната бедност засяга голяма част от населението на България и това при положение, че цените са по-ниски от тези в повечето развити европейски страни, казват специалистите.


Като цяло, новоучреденият Граждански съюз за енергийна демокрация ще настоява за граждански контрол и прозрачност при формирането на цените на електроенергия и ясна стратегия, основана на научен анализ за развитието на сектора.


Повече по темата гледайте във видеото.