Страната отбелязва 176-та годишнина от рождението на Васил Левски

България отбелязва 176 години от рождението на Апостола на свободата. Церемонията за годишнината пред бюст-паметника на Васил Левски в Борисовата градина в София уважи вицепрезидентът Маргарита Попова. В словото си Попова призова „да помислим колко са актуални уроците на Апостола, да си кажем ясно каква е целта ни днес, каква е посоката ни, има ли алтернатива европейската посока”.

 

„Можем ли да си позволим да се разделяме днес, толкова ли сме много, попита риторично вицепрезидентът. „Казвам категорично "не" на разделението, "не" на верското и на етническото разделение, "да" на чистата и свята парламентарна република с мощен народен контрол, "да" на кадърните и на можещите. Категорично "не" на глупостта, завистта, неравенството пред закона, на малодушието и на липсата на великодушие от целия политически елит”, заяви Маргарита Попова, цитирана от БТА.

 

„Крайно време е пошлите властови модели, горделивостта и малодушието в управлението да отстъпят и на тяхно място да дойдат честни и можещи хора, отстояващи своите позиции”, подчерта вицепрезидентът. Според Попова днес обществото ни има нужда не от разединение, а от отговорност на властите и от работа на парламента в неговата цялост.

 

176-та годишнина от рождението на Васил Левски беше отбелязана и в други градове на страната. В родния град на Апостола тържествата започнаха с тържествена света литургия в храма "Св. Николай". След църковната служба гостите и жителите на града се преклониха пред гроба на майката на Апостола Гина Кунчева.