Хиляди участници обсъдиха важните назначения в държавата

Поредният ден на протести срещу управлението (36-ият) съвпадна с важни назначения в държавата. И тази вечер недоволните от правителството се събраха на пл. "Независимост", където скандираха "Оставка" пред прозорците на изпълнителната власт.

 

Държавната агенция за национална сигурност има нов председател и назначението на Владимир Писанчев се превърна в основна тема в разговорите на протестиращите. Настроенията обаче не са толкова радикални, колкото при избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС преди месец.

 

Около 3 000 са били участниците в днешната демонстрация към 20 часа, сочат данните на МВР. Шествието тази вечер отново измени маршрута си, като се насочи към Централна гара по бул. "Мария Луиза". Намеренията на протестиращите бяха да блокират жп линиите - кратко и като символ на това, че няма недосегаеми места. До блокада все пак не се стигна.

 

Блокирано беше обаче движението през "Лъвов мост". Протестиращи имаше и на "Орлов мост", кръстовището на ул. „Ген. Гурко” и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и в района на бул. „Васил Левски”. Групата, която премина пред Централна гара, се върна към бул. "Сливница" и пое обратно към столичния център, където протестът направи традиционната си мирна обиколка. Хората се поклониха отново пред паметника на Васил Левски и се върнаха пред парламента.

 

За тази вечер в социалните мрежи беше планирана и „хороокупация” – мащабно хоро, което трябваше да обгради сградата на парламента „в знак на българщина и демокрация”. Под звуците на народна музика, част от протестиращите извиха дунавско хоро.

 

Контрапротест в столицата имаше и днес. Петъчното му издание се състоя отново пред Националния дворец на културата. Традиционно участниците в него настояват правителството да получи шанс да изпълни приоритетите, заложени в програмата му.

 

Подробности за хода на протестите ще научите от видеото.