Той призова гражданите да се разграничат от действия, провокиращи безредици

„Искам да изразя категоричното си убеждение, че няма цел, която да оправдава насилието” – това пише в официална позиция на президента Росен Плевнелиев във връзка със сблъсъците пред Народното събрание снощи.

 

По думите му сме станали свидетели на сцени, които са несъвместими с деморкатичен протест. 

 

Самоцелната конфронтация и реваншизмът могат да застрашат сигурността в страната, отбелязва държавният глава. 

 

„Призовавам всички, които искат мирно да заявят своя цивилизационен избор, своето отношение към бъдещето на страната, своята привързаност към демокрацията, да се разграничат ясно от действия, провокиращи безредици, водещи към насилие и несъответстващи на принципите на правовата държава”, подчертава още президентът. 

 

Той се обръща и към органите на реда, като настоява те да преценяват своите действия и да се въздържат от такива, които биха могли да доведат до нагнетяване на напрежението. 

 

Плевнелиев очаква от правителството да представи анализ за това какво е породило снощните сцени пред парламента и дали има грешни решения, да се посочи има ли виновни и кои са те.

 

„Ако има агресивни групи, провокиращи протеста към насилие – да бъдат посочени и подведени под отговорност, съгласно правилата и закона, а спрямо мирно изразяващите своята позиция граждани да се запази това поведение на охраняващите полицаи, което наблюдавахме досега”, коментира Плевнелиев.