И под натиск парламентът ще заседава, стана ясно покрай извънреден пленум на БСП

Депутати и представители на ръководството на БСП се събраха на извънредно заседание заради събитията от снощи около парламента. Близо три часа продължи заседанието на Националния съвет на БСП в централата на "Позитано" 20.

 

"Вариантът 'предсрочни избори' е възможен, но не сега и веднага", гласи приетото от лидерите на левицата становище, което огласи депутатът Янаки Стоилов. По думите му правителствата падат под уличен натиск само в арабските страни. Народният представител обяви твърдата воля на мнозинството да заседава в парламента в четвъртък и да обсъжда бюджета.

 

По-рано днес червеният депутат Георги Кадиев за пореден път повтори тезата си, че са необходими избори през май догодина, когато ще бъде и вотът за Европарламент.

 

Темата за оставка на кабинета не е била на дневен ред на днешното заседание на Националния съвет Столетницата. По-рано днес и лидерът на социалистите Сергей Станишев беше категоричен, че оставка няма да се подава. Според левицата до сблъсъците се е стигнало заради внедрени в протеста провокатори, а крайната цел са незабавни предсрочни избори. Станишев заяви, че това обслужва единствено интересите на ГЕРБ.

 

На влизане в централата на социалистите бившият президент Георги Първанов обяви, че свикване на Консултативния съвет за национална сигурност при държавния глава ще е спасително за държавата. Според него събитията пред парламента снощи наподобяват онези от 1997 г.  

 

Според Стоилов обаче президентът е доказал, че не е безпристрастен и че тези въпроси трябва да се решават в парламента. От думите му стана ясно, че за БСП е по-добре правителството да работи под натиска на протестите отвън, отколкото да се допусне институционална криза в държавата.

 

Около партийното заседание стана ясно, че общинските съветници на БСП ще поискат до края на седмицата да се свика Общинският съвет в София с точка в дневния ред – сигурността в столицата.

 

Националният съвет на БСП ще се събере отново в петък и ще обсъжда проектопрограма за кабинета, която ще бъде разсрочена до пролетта с мерките и задачите, които трябва да решат управляващите.