В града предпочитат ястията с месото на тревопасните животинки и го намират за вкусно и икономично

Стари рецепти за нетрадиционни ястия с охлюви знаят жените от град Дебелец. Домакините приготвят вкусни мезета, постни гозби и дори консерви с охлюви още от древни времена. Хората казват, че ястията им са много икономични и по-вкусни дори от френските деликатеси.


В архивите на местното читалище в Дебелец се пазят домакински тефтери от миналия век за приготвянето на охлюви с ориз, зеленчуци и дори в буркани за зимата.


Хората от Дебелец предпочитат месото на тревопасните животинки пред пилешкото и свинското. Освен това твърдят, че приготвянето му е лесно. 


Повече за екзотичните ястия с охлюви ще разберете от видеото.


Репортер: Боряна Цветкова