По местните радиостанции постоянно текат предупреждения към хората да се пазят

Гореща вълна заля Гърция. Според Метеорологичната служба живачният стълб ще показва 40 градуса по Целзий през следващите 24 часа. 


Днес, 30 юли, е първата вълна от жарко време, а термометрите доближават 41 градуса, особено в континенталната част на страната. По този повод от министерството и Националния център за здравеопазване издадоха специални указания към гражданите и туристите. В кметствата на страната са отворени специални зали с климатик за възрастни хора, деца и социално слаби семейства, които не могат да си осигурят подходящи условия в къщи. 


Лекарите препоръчват да се избягва стоене под слънцето, да се пие често вода и да не се поемат „тежки” храни, да се разхлаждаме с чести душове или да поставяме мокри кърпи на челото или тялото си, както и да седим на сянка, когато излизаме от морето и да не се носят синтетични дрехи.


Препоръчва се на жителите от централна Атина и туристите да ограничат пътуванията до райони, характеризиращи се с високо атмосферно замърсяване и увеличен трафик.


В готовност за оказване на помощ за здравните звена на Бърза помощ. 

 

Репортер: Бойка Атанасова