Спасителните екипи се надяват да намерят затрупаните миньори до сутринта

"Два метра до целта". Това съобщиха спасителните екипи към 23:00 часа тази вечер. 

 

Вече 15 дни тече операцията по спасяването на миньорите в "Ораново".

 

До сутринта специализираните екипи се надяват да достигнат до галерия "А", където се предполага, че се намират двамата миньори в неизвестност Николай Михайлов и Иван Лазаров.

 

За съжаление обаче няма гаранция, че те ще бъдат открити там. Обходната галерия, дълга 33 метра, може да се окаже началото на края на едно ново предизвикателство, тъй като галерия „А” е дълга още 10 метра. Не е ясно на кой метър могат да бъдат открити миньорите. Надеждите са те да бъдат намерени в самото начало. Тази нощ предстои галерията да бъде пробита. Ще бъде прокопан тесен тунел през който тя да бъде огледана. 

 

Вариантите пред спасителите са два. При първия галерията може се окаже куха и да се улесни търсенето и съответно намирането на затрупаните миньори. При втория, по-неприятен вариант, галерията ще е пълна с кал и глина, което допълнително ще забави операцията.2.5 метра до целта в ”Ораново” 

 


Ако миньорите не са разположени в тази галерия, спасителната операция ще трябва да се върне наново към течът, който преди седмица затрудни търсенето. За съжаление няма информация за състоянието на двамата, но колкото повече се забавят издирвателните работи, толкова повече надеждата те да бъдат намерени в добро състояние намалява. 

 

Повече информация очаквайте в сутрешните новини на Нова. 

 

 

Репортер: Екатерина Николова