Екипите стигнаха до камера A, където се смята, че се намират двамата миньори

16 денонощия след срутването в мина „Ораново”, където двама миньори загинаха и още двама останаха затрупани, издирвателните екипи стигнаха до камера A, където се смята, че се намират Николай и Иван. Екипите са се натъкнали на най-лошия вариант - галерията е пълна с кал, разчистването й продължава. 


Жителите на града следят операцията в мината и коментират, че свлачището в галерията може да се повтори, защото целият хълм, под който са и рудникът, и градът, постоянно се движи. 

 

Работата в рудник ”Ораново” не спираКъм 13 ч. се укрепва свръзката между обходната галерия и място А, където се смята, че са двамата миньори Николай и Иван. Специалистите се надяват, че до края на деня ще може да се влезе в обходната галерия. Там вероятно предстои отново прокопаване на кал и глина. Тъй като точка А е с кубатура от 10 метра, не се знае точно на кой метър ще бъдат открити затрупаните миньори и какво ще бъде тяхното състояние. 


37-годишният Иван Лазаров и 42-годишният Николай са от симитлийското село Крупник. И двамата все още не успели да създадат семейства. Повече от две седмици в къщата на Иван го очаква болната му майка. За Николай се знае, че е пълен сирак. Има само сестра, която след инцидента прекарва дните и нощите си в линейката в двора на мината. Жената е медицинска сестра и 16-о денонощие чака новини. Новини чакат и приятелите на двамата миньори. В родното село на затрупаните миньори надеждата е на изчезване.


Денонощната работа в рудник "Ораново" не е спирала. Колеги на миньорите в неизвестност изгребват с ръце и кофи калта, за да достигнат до тях. Не говорят много за случващото се  вътре.

 

Към 13 ч. на проверка долу в рудника е управителят му Валери Манов. Очаква се до половин час да излезе пред медиите с последна информация за това какво се случва. Най-вероятно днес ще започне прокопаването на галерия А, в която се очаква да се намерят двамата миньори. 


Междувременно, енергийният министър готви промени на правилата за безопасност при работа в мини. Целта е правилниците за  минно-спасителните служби да бъдат осъвременени и да бъде защитена сигурността на работниците, в случай, че концесионерът не спазва правилата за безопасност. 


Повече информация ще намерите във видеото.


Репортер: Катя Николова