В града бяха регистрирани най-високите температури от поне 140 години насам

Над десет души починаха в търговския квартал в Шанхай, след като в града бяха регистрирани най-високите температури от поне 140 години насам, съобщи АФП, позовавайки се на местните здравни власти.


Голяма част от Китай е обхванат от лятна гореща вълна и Китайската метеорологична асоциация издаде предупреждение за високи температури в няколко източни и централни провинции, като съобщи, че температурите днес могат да достигнат 41 градуса по Целзий.


Говорителят на Шанхайския общински център за контрол и превенция на заболяванията, съобщи, че най-малко десет души са починали от горещата вълна, започнала миналия петък в града. Той отказа да уточни броя на жертвите. Метеоролозите в града съобщиха, че температурите "нарастват бързо". 


Снимки показват хора, които са намерили убежище от горещините в климатизирани магазини или в метрото или се опитват да се охладят в плувни басейни и реки. Видео със свинска пържола, опечена за десет минути на външна каменна плоча, направено от Шанхайската телевизия, се превърна в хит в интернет.


"Изглежда, че единствената разлика между мен и печеното месо е щипка кимион", пошегува се един от потребителите в сайта за микроблогинг Уейбо. Вчера беше осми пореден ден с температури над 38 градуса по Целзий в Шанхай, съобщи официалната осведомителна агенция Синхуа, позовавайки се на местната метеорологична служба.


Миналия петък температурите достигнаха 40,6 градуса по Целзий, подобрявайки предишния рекорд от 40,2 градуса по Целзий от 1934 г. Тя е най-високата от началото на воденето на статистика през 1873 г., уточнява Синхуа.