Концесионерът не е бил изряден, съобщи ресорният министър Драгомир Стойнев

За много нарушения в рудник "Ораново" съобщи министърът на икономиката Драгомир Стойнев в ефира на Нова ТВ. Той заяви, че в рудника се е работило без одобрен годишен работен план за 2013 година, не са плащани концесионни възнаграждения за второто полугодие на 2011 година, не е плащано концесионно възнаграждение за първото и второто полугодие на 2012 година. „Не е нормално този рудник да работи”, категоричен е министърът. 

 

„Концесионерът не е бил изряден, администрацията си е затваряла очите, а тя носи своята отговорност за този случай”, заяви още Стойнев. Той определи всичко това като „престъпна симбиоза между администрация и некоректен бизнес”. „Това ще бъде пресечено, ще сложа край на този вид взаимодействие”, заяви икономическият министър. 

 

”Абсолютно неспазване на правилата”, така министър Стойнев описа ситуацията„Разбрах, че моят предшественик е заявил, че всичко е коректно, докато той е бил министър, но не е прав.  Напротив - проблемите са именно от този период. И тук отговорност има и администрацията, и всички контролни органи”, допълни още министър Стойнев.

 

По думите му през тази година в мината е ходила контролна група, която не е проверила и не е знаела, че се работи без годишен работен план. „За мен това е скандално”, добави той.

 

„Всички носят вина”, каза Стойнев и допълни, че по време на служебното правителство в мината е идвала контролна група, която не е установила най-фрапиращото нарушение.

 

„Хората трябва да разберат, че основната роля на това правителство е да въведе ред и правила и те трябва да се спазват”, заяви Стойнев. 

 

Заради смъртта на 49-годишния Асен Грънчаров ресорният министър спешно тръгна към мината.

 

„Загиналият не е участвал в спасителните действия, а е влязъл, за да ремонтира изгорял двигател. Влязъл е в мината и след 25 минути му е станало лошо, припаднал е и за съжаление е починал”, каза министър Стойнев.

 

Междувременно 17-о денонощие продължава издирването на двамата миньори, затрупани в мината.

 

Целия репортаж гледайте във видеото.

 

 РепортерЕкатерина Николова