Това потвърди управителят на мината Валери Манов

На 18-ия ден от началото на издирвателната операция, двамата затрупани миньори в мина „Ораново” - Иван Лазаров и Николай Михайлов, бяха открити мъртви, потвърди управителят на мината Валери Манов. Телата им са намерени на деветия метър, разполовени. Според Манов двамата вероятно са починали веднага след срутването, но все пак съдебните лекари ще уточнят дали това е така.

 

Министърът на икономиката и енергетиката обяви пред депутатите, че концесионерът на „Ораново” е работил незаконно. Управителят заяви, че няма да подава оставка. В Симитли е обявен тридневен траур

 

От рудника обещаха, че ще изплатят обезщетения на семействата. 

 

"Има хора, които са проектирали рудника и те ще могат да кажат дали може да се продължи работа по този начин в мината", каза управителят.

 

 

"Чувствам се отговорен за това, което се случи, това са мои приятели, но оставката си няма да подавам,  категоричен е Валери Манов.  Аз трябва да урпавлявам тези хора в тези трудни моменти", допълни той.

 

По думите му мината е проверявана на всеки три месеца и всички предписания са изпълнявани в срок. 

 

Това, което съм искал от собственика, съм го получавал, допълни Манов.

 

Ако сме нарушавали нещо, е трябвало да бъдем спрени, подчерта той.

 

На 31 юли специализираните екипи успяха да достигнат до последната галерия в мината. За да продължат напред обаче, те трябваше да обезопасят зоната и да разчистят гъстата глина, на която попаднаха. Галерията, в която се предполагаше, че са двамата миньори, е с кубатура 10 метра и не беше ясно точно на кой метър са те. 

 

След струване на 16-и юли под земята останаха 37-годишният Иван Лазаров и 42-годишният Николай Михайлов. И двамата са от симитлийското село Крупник. Повече от две седмици в къщата на Иван го очаква болната му майка. За Николай се знае, че е пълен сирак. Има само сестра, която след инцидента прекарваше дните и нощите си в линейката в двора на мината, очаквайки новини.

 

В четвъртък в мината почина и 49-годишният Асен Грънчаров, след като му стана лошо по време на работа. Заради поредната смърт министърът на икономиката Драгомир Стойнев отиде до рудника и разкри, че там имало редица нарушения. 

 

Той заяви, че в рудника се е работило без одобрен годишен работен план за 2013 година, не са плащани концесионни възнаграждения за второто полугодие на 2011 година, не е плащано концесионно възнаграждение за първото и второто полугодие на 2012 година. 

 

Припомнете си всичко, което Стойнев каза ТУК

 

Репортер: Екатерина Николова