600 млн. лева от сектор "Води" са пренасочени, съобщи още Искра Михайлова

Поради невъзможност да бъдат усвоени, около 600 млн. лева от сектор "Води" са пренасочени. Това съобщи министърът на околната среда и водите Искра Михайлова пред БНР, цитирана от БГНЕС.

 

Средствата ще се използват за закупуване на тролейбусни мотриси за различни райони на страната, за мотриси за софийското метро, за високопроходими автомобили и вертолет за МВР за борба с горски пожари.

 

Опасност има и за 200 млн. лева, предназначени за столичния завод за боклука. Те ще бъдат загубени, ако до края на годината Столичната община не започне строителството на завода.

 

По думите на министъра заради лошо изпълнение на проекти по ос 3 "Биоразнообразие" 90% от тях са рискови.

 

Една от причините за освобождаването на директори в регионалните структури на ведомството е забавянето ни неизпълнението на проекти, финансирани по Оперативна програма "Околна среда".

 

До края на годината е критичният период да се справим с Оперативната програма „Околна среда”, каза Искра Михайлова. Тя посочи, че по програмата има три големи проекта, няколкократно връщани от ЕК, които, ако не бъдат стартирани, страната ни може да загуби 200 млн. лева.