И след намесата на съда споровете за това да има или да няма референдум остават

Все още не е ясно дали в София ще има референдум за прекратяване на концесията на компанията „Софийска вода”. Преди дни административният съд върна решението на мнозинството в съвета. Според него допитване не трябва да има. И след намесата на съда обаче споровете за това да има или да няма референдум остават. 


Окончателното решение на съда по казуса със „Софийска вода” намери коренно противоположни тълкувания сред политическите опоненти. 


Според съветниците от БСП провеждането на референдум за бъдещето на концесията ставало „автоматично” и „задължително”. Отговорът на съветниците от ГЕРБ, даден от председателя на Столичния общински съвет – Елен Герджиков:


„Първо, доколкото ми е известно – съдът не се е преместил на „Позитано” 20 и не там се коментират и тълкуват решенията на съда. Съдът не е отменил решението на Общинския съвет, а го е върнал за ново разглеждане с определени мотиви.”


Основен пропуск е липсата на финансова и икономическа обосновка за последиците от прекратяването на концесията, твърди председателят на Общинския съвет.


Прекратяването на тази концесия ще доведе до огромна загуба за софиянци – финансова. Тя се изчислява на между 400 милиона и 1 милиард лева неустойки. И в същото време ще бъдат от огромна полза на „Софийска вода”, които ще проберат тези пари, но не е сигурно, че ще се лишат от концесията”, убеден е Елен Герджиков.


„Дори да има референдум и софиянци да кажат, че искат да се освободим от „Софийска вода”, защото концесията е грабителска, това не означава, че задължително тя трябва да бъде прекратена. Това може да бъде добър повод, подкрепен от столичното население, тя да бъде предоговорена”, на мнение е пък общинският съветник от БСП – Николай Белалов.


За това обаче настояват и съветниците от ГЕРБ. Дали ще се стигне до референдум, или не – председателят на Общинския съвет обяви, че въпросът ще се гласува отново. 


Повече по темата гледайте във видеото.