До два дни държавният глава ще се произнесе по промените в бюджета

Финансовия министър Петър Чобанов отиде на изненадваща среща при президента, за да го убеди да не налага вето върху актуализацията на бюджета.

 

Държавният глава и финансовият министър прекараха почти 2 часа на четири очи.

 

„Той сподели с мен, но аз няма да говоря от негово име, че у него съществува някаква нагласа да наложи някакъв тип вето”, каза финансовият министър Петър Чобанов.

 

Той обясни, че не е искал да променя решението на президента, а само да го запознае с мотивите на правителството за прекрояване на бюджета.

 

„По отношение на подобен въпрос имаме политически, имаме и чисто бюджетни аргументи. Просто идеята беше да го запознае с това каква е нашата мотивация. По-голяма част от причините за налагане на вето, мисля, че остават политически”, смята Чобанов.

 

Освен че съзира политически мотив в евентуално президентско вето, Чобанов  подчерта, че спирането на актуализацията ще бъде намеса на президента в политиката на кабинета „Орешарски”. И допълни, че президентското вето ще лиши децата с увреждания от по-голяма финансова помощ поне за два месеца, ще спре програмите за допълнителна заетост и държавата няма да може да възстанови ДДС-то на бизнеса. Чобанов заплаши президента, че при вето ще го въвлече пряко в държавните финансови неволи.

 

„Може би ще уведомявам в оперативен порядък г-н президентът какви нови искания за разходи идват към мен. Даже ще посъветвам министрите да копират тези нови разходи, за да види, че ситуацията е доста сериозна”, заяви още финансовият министър.

 

Преди минути пристигна и позиция от прессекретариата на президента. В нея се казва, че Росен Плевнелиев ще вземе решение дали да излезе с вето върху актуализацията на бюджета или да няма такова през следващите два дни. В изявлението си държавният глава опровергава точка по точка всички твърдения за това какво ще последва, ако неговото вето влезе в сила.

 

Тъй като по неясни причини окончателният текст на закона беше получен в президентската институция едва днес, в късния следобед, държавният глава ще оповести своята позиция до два дни.

 

Президентът призовава да не се използват за политически противоборства проблемите на тази част от нашето общество, която е в най-тежко положение. Не бива да се правят опити с нуждите на социално слабите българи да се оправдава поемането на 1 милиард лева нов дълг.

 

С промените в бюджета са предвидени допълнителни 40 млн. лева за тези уязвими групи, които държавният глава също подкрепя. Важно е да се има предвид, че тези средства са 4% от предвидения нов дълг. Логично е да се постави въпросът за останалите 96%, за какво са те?