Евростат разпространи данни за излизането на Еврозоната от рецесията

Европейският комисар по икономическите и валутни въпроси Оли Рен заяви, че възстановяването е „на една ръка разстояние”, след като Евростат разпространи данни за излизането на Еврозоната от рецесията

Надявам се, че няма да има преждевременни декларации, самодоволство, заявяващо, че "кризата е приключила", защото всички знаем, че съществуват много големи препятствия за преодоляване
- Оли Рен

 

Той все пак призова държавите членки на валутния съюз да продължат реформите.

 

"Трайното възстановяване на икономиката сега е на една ръка разстояние, но само ако проявим постоянство по всички фронтове в битката ни с кризата”, написа Рен в своя блог.

 

Според него държавите от Еврозоната трябва да задържат темпа на икономическите реформи, да поемат контрол над огромните частни и държавни дългове и да изградят стълбове на истински икономически и валутен съюз.

 

По-рано стана ясно, че през второто тримесечие на тази година Еврозоната официално е излязла от рецесията, като регистрира повишаване на БВП с 0,3%.

 

Данните на Евростат са по-добри от очакванията. Анализаторите прогнозираха първоначално, че БВП ще нарасне с 0,2% за периода април-юни след шест поредни тримесечия на спад. 

 

Това беше най-дългата фаза на рецесия в историята на Еврозоната.

Не трябва да забравяме, че милиони европейски граждани продължават да страдат от кризата. Няма място за триумфалност
- Мишел Барние

 

"Тези данни, които са малко по-добри от очакванията, са добре дошли, но няма място за забавяне", смята Рен. "Надявам се, че няма да има преждевременни декларации, самодоволство, заявяващо, че "кризата е приключила", защото всички знаем, че съществуват много големи препятствия за преодоляване". 

 

Комисарят по икономическите и валутни въпроси даде за пример разликите в растежа между отделните страни и високата безработица в Испания и Гърция, където съществува риск за "загубено поколение".

 

Същата позиция зае и еврокомисарят по вътрешния пазар и услуги Мишел Барние. 

 

"Не трябва да забравяме, че милиони европейски граждани продължават да страдат от кризата. Няма място за триумфалност", заяви той.