„Нямам от какво да се притеснявам”, заяви Цветанов, чийто тъст беше замесен в обвиненията

Социалистите обвиниха бившите управляващи и свързани с тях фирми в източване на държавни дружества. На пресконференция по повод разпространената от ГЕРБ позиция за политически уволнения в страната, депутатът от "Коалиция за България" Красимир Янков даде пример с обслужващите фирми "Вилмаг" ООД и "Вилмаг Лаборатория" ЕООД, собственост на тъста на Цветан Цветанов, които са в търговски взаимоотношения с ВиК-дружествата в Стара Загора, Хасково, Благоевград, Севлиево, Враца и др. Приходите на двете фирми на Васил Георгиев за последните пет години са близо 700 хил. лева, посочи народният представител от левицата и припомни за апартаментите на бившия вицепремиер.

 

„Смятаме, че българите трябва да знаят тези факти, които да бъдат взети под внимание от компетентните органи не само по отношение на искане на нова проверка на имотното състояние на Цветанов, но и по отношение на изказвания на народни представители от ГЕРБ”, заяви Янков.

 

Депутатът от "Коалиция за България" даде конкретен пример с ВиК сектора във Варна и зададе няколко въпроса във връзка с варненското дружество, включително дали е вярно, че съпругата на новия кмет Иван Портних – Велислава, е съдружник в дружеството "Метан груп", спечелило обществени поръчки за доставка на гориво за ВиК Варна за над 1 млн. лева и дали въпросната фирма е единственият явил се кандидат на конкурса за обществена поръчка на ВиК Варна?

 

Депутатът Антон Кутев се включи към обвиненията с пример от Силистра, като констатира, че „е очевидно, че се прави опит за източване на държавни фирми от ГЕРБ”. Той отбеляза, че механизмът на действие е един и същи – „да се продължава оставането на власт на определени хора, при това с очевидна дейност за източване на дружествата”.

 

От БСП призовават прокуратурата за бързи действия за ограничаване на достъпа на сменения управител на ВиК Варна ООД до предприятието, предаде БГНЕС. Те се опасяват, че могат да бъдат заличени умишлено важни доказателства на твърденията им.

 

„Категорично заявявам, че нямам от какво да се притеснявам от разпространената информация от БСП. За разлика от БСП, аз съм единственият до момента български политик, който след приключване на извършена проверка от НАП, е дал съгласието си публично да бъдат оповестени резултатите от нея”, се казва в разпространения от пресцентъра на ГЕРБ отговор на Цветан Цветанов на обвиненията по негов адрес.  

 

Винаги съм спазвал законите на България и съм работил в интерес на българското общество. И днешните медийни изяви на БСП са част от поредните опити за атака срещу мен и ГЕРБ. Те са неуспешен опит за отклоняване на общественото внимание от политическата чистка, която сегашните управляващи провеждат в цялата страна”, категоричен е бившият вътрешен министър.