Временният вицепрезидент обяви, че не носи отговорност за решения, които не одобрява

Временният вицепрезидент на Египет и носител на Нобелова награда за мир Мохамед ел Барадей подаде оставка заради сблъсъците между силите за сигурност и привържениците на сваления президент-ислямист Мохамед Мурси.

 

„Трудно ми е да продължа да заемам този пост и да поемам отговорност за решения, с които не съм съгласен”, се казва в писмо на Ел Барадей до временния държавен глава Адли Мансур, цитирано от Франс прес.

 

Нобеловият лауреат изрази съжаление за жертвите на кръвопролитните стълкновения, които по думите му е можело да бъдат избегнати.

 

„За съжаление от станалото ще се възползват онези, които призовават към насилие и терор, екстремистките групи”, посочва Мохамед ел Барадей в писмото си.

 

Сблъсъците между органите на реда и привържениците на движението на Мурси „Мюсюлмански братя” оставиха стотици жертви и ранени в Кайро. Те пламнаха, когато властите се опитаха да разтурят лагерите, издигнати в египетската столица в подкрепа на бившия президент. Размириците накараха властите да въведат извънредно положение в страната.