Новоизбраният президент назначи доказани експерти на ключови постове

Парламентът на Иран одобри днес 15 от 18-те кандидати за министри, номинирани от новоизбрания президент Хасан Рохани, предаде БТА, като се позовава на водещи световни информационни агенции. След четиридневни обсъждания на кандидатурите бяха отхвърлени три от тях - за министър на образованието, на науката и технологиите и на спорта и младежта, съобщи председателят на консервативния парламент Али Лариджани.

 

По думите му двама от тях - Мохамад Али Наджафи и Джафар Милимонфаред - били обвинени от депутатите, че са участвали в размириците след спорните президентски избори през 2009 г. и че поддържат връзка с опозиционни лидери под домашен арест. Кандидатът за спортен министър Масуд Солтанифар бил обявен за неопитен.

 

Ислямското консултативно събрание обаче одобри ключовата президентска номинация за външен министър на Мохамад Джавад Зариф. Той е получил образованието си в САЩ и като ирански посланик в ООН е участвал в серия тайни преговори с цел затопляне на отношенията между Техеран и Вашингтон.

 

Рохани, който пое президентския пост на 3 август, е обещал да възстанови облика на Иран пред света след осемте години на конфронтация през двата мандата на предишния президент Махмуд Ахмадинеджад. Парламентът одобри като министър на петрола Биджан Занганех, заемал този важен пост по времето на президента реформатор Мохамад Хатами. Задачата на Занганех ще бъде да повиши добива и износа на петрол, отбелязва Ройтерс. Агенцията припомня, че санкциита на Запада, наложени на Иран заради спорната му ядрена програма, намалиха наполовина износа на ирански петрол през периода от 2011 г. досега.