Те са свикани от привърженици на сваления президент Мохамед Мурси

Египет се готви за нови протести след днешната петъчна молитва. Те са свикани от привърженици на сваления президент Мохамед Мурси. Това става само два дни, след като армията премахна палатковите лагери на "Мюсюлмански братя" в Кайро. По последни данни при операцията са загинали 638 души.


Лидерите на "Мюсюлмански братя" свикват днешния протест под лозунга "хората искат да се преборят с преврата". В отговор, проправителствена групировка призова своите привърженици да се мобилизират и да опазят домовете и храмовете си.


В Египет е обявено извънредно положение и на полицията е разрешено да използва бойни патрони при самозащита. Временният министър-председател обяви, че властите са длъжни да възстановят сигурността в страната.


Междувременно лидерите на страната критикуваха изявлението на американския президент Барак Обама. Той заклейми действията на правителството за разчистване на палатковия лагер и отмени съвместните военни учения. Държавният глава на Съединените щати обаче не отряза инансовата помощ за Египет в размер на 1 милиард и 300 милиона долара.