Премиерът Хазем Беблауи предложи разпускане на "Мюсюлманско братство"

Египетските сили за сигурност щурмуваха джамията в Кайро, която от вчера бяха окупирали привърженици на сваления президент Мохамед Мурси. Около 1 000 души, които се бяха барикадирали вътре, поискаха той да бъде освободен.

 

След днешната операция има много арестувани, но засега властите не са уточнили броя им.

 

В ранния следобед в района прозвуча стрелба. Полицията съобщи, че въоръжени мъже стреляли от минарето на джамията. Преди това силите за сигурност се опитаха да убедят членовете на „Мюсюлманско братство” да излязат.

 

Временният премиер на Египет Хазем Беблауи предполжи "Мюсюлманско братство" да бъде разформирована. Ако това стане, всички сгради и авоари на организацията ще бъдат конфискувани.

 

Световните медии припомнят, че групировката е забранена още през 1954 година, но неотдавна тя се регистрира като неправителствена организация.

 

По-рано днес се появиха съобщения, че в Гиза е задържан братът на смятания за лидер на "Ал Кайда" Айман Зауахири, обвинен, че оказва подкрепа на радикалното движение. Стана ясно също, че в сблъсъците между демонстрантите и силите за сигурност е убит синът на лидера на „Мюсюлманско братство”.