Ромпой и Барозу призовават враждуващите да не допускат ескалация на насилието

Извънредно заседание на посланиците на 28-те държави на ЕС в Брюксел обсъжда днес ситуацията в Египет. Представителите на страните-членки трябва да разработят предложения за възможни мерки за оказване на натиск върху военните власти в арабската страна, информира РИА Новости, позовавайки се на източник от администрацията на еврокомисаря по външните работи Катрин Аштън. Съвещанието е на фона на увеличаващите се жертви на сблъсъците между армията и полицията и привърженици на сваления с преврат президент-ислямист Мохамед Мурси.

 

Очаква се европейските дипломати да изготвят проект за обща позиция на съюза по кризата в Египет и да подготвят среща на външните министри по свързаните въпроси, която може да се състои още до края на седмицата.

 

Брюксел вече отправи предупреждение, че може да преразгледа отношенията си с Кайро. Преди днешното заседание председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой и на Европейската комисията Жозе Барозу призоваха враждуващите страни в Египет да не допускат по-нататъшна ескалация на насилието.