Нарушаването на реда за работа в подземните участъци е създало риск за живота на миньорите

Главната инспекция по труда е установила сериозни нарушения на мерките за безопасност в рудник „Ораново”. На собственика са съставени 6 акта, а глобата може да достигне до 30 хиляди лева за всяко отделно нарушение. 


Проверката в „Ораново” започна, след като четирима миньори бяха затрупани под земята. Телата на двама от тях бяха открити веднага. Другите двама обаче бяха издирвани в продължение на 18 денонощия. Спасителните екипи работеха без никаква почивка. Накрая се оказа, че колегите им не са имали никакъв шанс за оцеляване. От трагичния инцидент насам работата на мината е спряна. 


Актовете са написани без самите инспектори да слязат под земята - от съображения за сигурност.


Трудовите инспектори са разговаряли с работниците и са проверили цялата документация на рудника, при което са установили сериозни нарушения, свързани с последователността на галериите, в които се е извършвала дейност. Тя не отговаряла на утвърдената в технологичния паспорт, с което са създадени рискове за здравето на миньорите.  


Управителят на фирмата може да обжалва актовете в 7-дневен срок, след което идва ред на парична санкция в размер от 1000 до 30 000 лева за всяко констатирано нарушение. 


От инспекцията по труда в Благоевград припомнят, че за последните 8 години, откакто рудникът е взет на концесия от пернишкия бизнесмен Красимир Михайлов, са съставени 163 предписания, като 124 са свързани с безопасните условия на труд.