Община Смолян е в тежко финансово състояние и не може да осигури издръжката му

Емблематичният за България ансамбъл „Родопа” е на път да остане в историята. Община Смолян е в тежко финансово състояние и не може да осигури издръжката му. Местната управа, както и ръководството на ансамбъла, изпратиха декларации до Министерството на културата с молба за финансова помощ и превръщането му в регионален културен институт.


Ансамбъл „Родопа” е единственият в страната, който съхранява и показва по цял свят родопския фолклор. Валя Балканска записва космическата си песен като солист на ансамбъла. Сега, през сълзи директорката търси изход за спасение на половинвековната му история. 


„Да бъде изтрита от историята и от културния живот на града и окръга тази институция смятам, че е престъпно. Ансамбълът е културната институция, която съхранява бита и творчеството на Родопите”, категорична е Мария Кисьова – директор на ансамбъл „Родопа”.


Годишната издръжка на ансамбъла възлиза на около 400 хил.лв. В него работят близо 50 души - всички с музикално образование и на минимална работна заплата от 310 лв. Въпреки това, по думите на Мария Кисьова, никой от тях не се оплаква. Смятат работата си за мисия и за това от една година градят нов облик на ансамбъла.


Пазили сме тази институция със зъби и нокти и в един момент да се унищожи това богатство… Молим министъра на културата молим да прояви човечност и да остави единствения по рода си родопски ансамбъл. Нека да погледне и на нас провинцията и да помогне, защото България не е София, обясни народната певица от ансамбъла Златина Узунова.


Миналата година ансамбълът се спаси от закриване след помощ от държавата. Сега творци и местна управа се надяват това да се случи отново и проблемът да намери трайно решение.


Повече гледайте във видеото.


Репортер: Анелия Веселинова