Британският парламент отхвърли военната операция срещу Дамаск

Неочаквано развитие по сирийския въпрос във Великобритания може да доведе до сериозна промяна в плановете за офанзива срещу режима на Башар Асад. Британският парламент отхвърли правителствена резолюция, подкрепяща военна операция срещу близкоизточната страна. Така, считаното за сигурно участие на обединеното кралство в евентуална операция, засега няма да се състои. След като предложението на правителството изненадващо беше отхвърлено с 285 срещу 272 гласа, премиерът Дейвид Камерън посочи, че ще се съобрази с позицията на парламента.

 

„За мен е ясно, че британският парламент, който отразява вижданията на британския народ, не иска да стане свидетел на британски военни действия. Разбрах това и правителството ще действа в съответствие с тази позиция”, заяви Камерън.

 

Британският министър на отбраната Филип Хамънд призна, че САЩ, ключов съюзник на Великобритания, ще бъдат разочаровани от този факт. Според министъра обаче британското решение едва ли ще спре Вашингтон от започване на офанзива в Сирия, ако се докаже категорично, че режимът на Асад е използвал химическо оръжие срещу цивилни.

 

Американският президент Барак Обама ще вземе решение по сирийския въпрос, изхождайки от интересите на САЩ. Така звучеше реакцията на Белия дом на последните събития. Държавният глава смята, че "ключови интереси на Съединените щати са заложени на карта" и че "страните, които нарушават нормите за химическото оръжие, трябва да бъдат държавни отговорни", посочват още от Вашингтон.

 

След отказа на Обединеното кралство да участва във военни действия, Франция се оказа единственият голям партньор на Съединените щати в плановете им за удар срещу Сирия. Междувременно, светът очаква заключенията на оръжейните инспектори на ООН, които днес приключват работата си в Сирия.

 

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че отказът на Великобритания да се намеси в Сирия не променя с нищо френската позиция за категоричен отговор. Оланд не изключи въздушни удари преди сряда, когато френският парламент ще заседава по темата Сирия. Изявлението му бе направено след като Вашингтон обяви, че продължава да търси подкрепа за евентуална военна операция. Италия и Германия заявиха, че няма да участват в никакви военни действия.

 

Русия приветства решението на британския парламент да отхвърли идеята за удари срещу Сирия. От своя страна, британският премиер Дейвид Камерън изрази съжаление, че опитът да се приеме резолюция в подкрепа на военна операция в Сирия се е провалил в парламента. Той обаче подчерта, че ще продължи да работи за твърд отговор на употребата на химически оръжия.

 

„Политиката е трудна. Тя предполага да отидеш в парламента с категорична и принципна позиция, но също така и да се вслушаш в парламента. Мисля, че американците и президентът Обама ще разберат това”, коментира британският министър-председател.

 

Решението на Лондон внесе известно успокоение на международните пазари и цената на петрола в Ню Йорк и Европа се понижи още в началото на сесиите.

 

Днес беше последният ден от работата инспекторите на ООН в Сирия. Очаква се те да предадат заключенията си на генералния секретар Бан Ки-мун още този уикенд.
 

Подробности за развитието на кризата около сирийския конфликт ще научите от видеото.