Участници в експедицията разказват какви трудности са преминали при изкачването

Българи покориха африканския връх Килиманджаро. Участниците в експедицията разказаха повече за пътя, хората в Танзания и предизвикателствата, които са срещнали.

 

Притеснявах се от височината и дали ще стигна до края, защото четох, че много хора не достигат поради лоша аклиматизация, които го качват за по-малко време”, каза един от участниците в експедицията Павел Видеков.

 

Цялото пътешествие до върха на Павел, баща му и още двама техни приятели продължило 7 дни - 5дни изкачване и два дни слизане.

 

По трима носачи на човек, един готвач за всички, водач и помощник водач. Това ни беше екипа. Общо 13 човека". На носач на ден се платили около 7 долара. Преди да се качат е нужно всички от експедицията да се регистрират и да заявят времето, което ще прекарат там. Причината е, че Килиманджаро е Национален парк със световно значение.

 

Павел разказва, че финалната част от изкачването е изпълнена през нощта. „Психологически е по-спокойно да се върви през нощта, защото не виждаш колко ти остава и не виждаш колко е стръмно надолу ,а то е наистина много стръмно”.

 

Докато се качвали най-сериозното неудобство е било причинено от праха.

 

За танзанийците Павел споделя, че са много земни хора „Всички бяха много усмихнати. Не знам дали тези хора, с които се сблъскахме бяха обучени ,но бяха много мили и усмихнати,защото туризма за тях е много важен”.