Според бившия премиер назначенията трябва да са политически, за да се носи отговорност

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е на мнение, че е по-добре назначенията във властта да са политически, за да може партията, която ги прави да носи отговорност за тях. „…Да не е като сега, не можем да разберем кой кого е предложил, кой министър от коя партия е, каква политика има, на кого се отчита”, коментира пред журналисти бившият премиер с критика към управляващите.

 

По-добре ‘калинки’, отколкото ‘криминалинки’,” категоричен беше Борисов. По думите му последните сега били „насадени по цялата администрация”, а гафовете им били десетки.

 

„По-добре всяка партия, която носи своята политическа отговорност, да застане зад кандидатите, които представя”, каза още Борисов. Според него Делян Пеевски вече е разбрал, че ако кандидатурата му за шеф на ДАНС е била приета, той щял да бъде използван от депутатите на БСП и ДПС, за да върши „мръсната работа”.

 

„Мисля, че сега, когато панически бягат от него – и Станишев, и Местан, ще си направи своите изводи за какво са го предложили”, каза лидерът на опозицията, цитиран от „Фокус”. По негово мнение номинацията на Пеевски е по предложение на лидера на социалистите Сергей Станишев. Според Борисов основната цел на Станишев е да унищожи ГЕРБ, а Пеевски е щял да бъде използван за извършване на незаконни действия в ДАНС.

 

Пред медиите в парламента Борисов коментира и очакваното излизане в домашен арест на Сретен Йосич. „Аз съм вършил работата, която е била в изгода на българската държава. Действали сме в унисон с всички служби в Европа… Той е бил екстрадиран, съден и излежал присъда”, каза председателят на ГЕРБ.