Синдикати и бизнес настояват за промяна в помощите и по-лесен достъп до пазара на труда за младите

Детски надбавки да има само за децата до 16-годишна възраст. Това предлага бизнесът, а в замяна настоява за по-лесен достъп на младежите до пазара на труда. Промени предлагат и от синдикатите. Според тях дори и помощта от държавата да остане, тя не трябва да е в пари.

 

В момента право на месечни помощи имат децата до завършване на средно образование, но не повече от 20 годишна възраст. Сумата е 35 лева месечно, но тя се полага само на най-бедните семейства. От синдикатите настояват за промяна. Помощта да остане, но да е в натура. „Такива биха могли да бъдат учебни материали или някакви курсове, които се заплащат на учениците, кандидат-студентски или други разходи”, каза Николай Николов от КТ "Подкрепа".

 

Бизнесът подкрепя тази идея, но стига и по-далеч. Детските надбавки да отпаднат след 16-тата година. В замяна предлагат улеснен достъп до пазара на труда.

 

Нашите предложения са да се облекчи режима - той трябва да е щадящ за децата, но заедно с това да бъде приемлив и добронамерен към тях и от малки да могат да влязат в процеса на труда за да могат да си изкарват пари”, сподели Григор Димитров от Българската стопанска камара.

 

Целта е децата да придобият трудови навици, през летните месеци сами да изкарват необходимите пари и да подобрят шансовете си за трудова реализация. Според социалния министър идеите на синдикат и бизнес биха били нетрадиционни за България, но се струва да се опита. „Не е лошо да се помисли в тази посока. оказва се, че има случаи, в които деца раждат деца и майките получават детски и майчински и техните деца също получават подкрепа”, каза Хасан Адемов.

 

Основен фактор за осъществяване на идеите според Адемов е обществената подкрепа. На пръв поглед тя обаче липсва.

 

Идеите отхвърлят и родителските организации. „Не трябва да се предпоставя за какво да се харчат тези пари, защото различните семейства може да имат различни нужди. Да може да има семейства, които да получават такива облекчения - за курсове и т.н. , но това да бъде една от възможностите , а не единствената възможност”, заяви Цвета Брестничка от асоциация „Родители”. Дискусии по темата тепърва предстоят.