В ГЕРБ получили писмо от адвокатите в арбитража, ще го предадат на прокуратурата

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвини управляващите, че искат България да загуби арбитражното дело, заведено от „Атомстройекспорт” срещу Националната електрическа компания във връзка с проекта за АЕЦ „Белене”. На фона на планирания от опозицията вот на недоверие в кабинета „Орешарски”, бившият премиер обвини правителството, че не изпраща свидетели и експерти по делото, а има само месец за реакция.

 

Повод за притеснението на Борисов станало писмо от адвокатската кантора "Уайт енд Кейс" до енергийния министър Драгомир Стойнев, с което от кантората изискват информация по делото. В ГЕРБ са го получили по пощата и смятат да го дадат на главния прокурор, за да провери дали е истинско, обясни Борисов.

 

Писмото е подписано от Кристофър Сепала. „До този момент не съм получил отговор на писмото си от 23 август 2013 г. и никаква информация дали са взети решения по нашите препоръки за ангажиране на експерти и свидетели”, се казва в документа, изчетен пред журналисти в парламента от бившия министър на енергетиката Делян Добрев.

 

Юристът обръща отново внимание, че „продължителното забавяне при решаването на този въпрос рискува да навреди на позицията на НЕК и в крайна сметка да стане причина българската компания да загуби арбитража за 1 млрд. евро с последиците, които това може да има за компанията и българската държава”, предаде БГНЕС. Според адвокатите сроковете за такива действия са много малки и трябва да се реагира своевременно.

 

Лидерът на парламентарната опозиция вижда умисъл в забавянето на управляващите. „Този арбитраж със сигурност ще бъде спечелен от България, те затова не дават данни”, коментира Бойко Борисов.