Ако бежанският поток не се увеличи, правителството ще се справи, смята вицепремиерът

Ситуацията с бежанците у нас все още не е овладяна. Оценката е на вътрешния министър Цветлин Йовчев и беше споделена пред медиите след среща на министър-председателя Пламен Орешарски с кметове на общини.

 

„Имаме и положителни варианти, имаме и по-крайни сценарии, които могат да се развият”, отбеляза вицепремиерът, цитиран от БГНЕС. „Готвим се за най-тежките. Мисля, че ще сме в състояние на този етап да управляваме рисковете както трябва”, заяви Йовчев.

 

Министърът на вътрешните работи е на мнение, че ако няма съществено увеличение на бежанския поток, правителството ще успее в сравнително нормален темп да овладее напълно ситуацията. Разширяването на местата за настаняване на бежанци ще се извършва единствено, ако се изчерпат съществуващите, уточни Цветлин Йовчев.

 

Надежда за сбъдване на позитивните сценарии по отношение на бежанския въпрос изрази премиерът Орешарски, който каза, че на срещата кметовете са били запознати с „реалната обстановка и очакванията в обозрим хоризонт”. По думите му уговорено е да се създаде оперативна връзка, за да може навреме да се реагира на всеки изникнал проблем.

 

Кметовете са поставили всички основни проблеми, които имат в момента или очакват да изникнат, отбеляза столичният градоначалник Йорданка Фандъкова. Получихме разбиране за голяма част от тях и очаквам, че ще има и резултат от това”, посочи кметът на София.

 

Фандъкова е поставила въпроса за гарантиране сигурността на настанените в бежанските центрове и на гражданите, които живеят наоколо чрез засилено полицейско присъствие, за което получила уверение от вътрешния министър.