Затварянето на границата не решава хуманитарния проблем, смята премиерът

Затварянето на границата ни с Турция не е решение на проблема с бежанците, но ще се прибегне до този вариант, ако има драматично разрастване на вълната. Това обясни премиерът Пламен Орешарски.

 

На този етап такъв песимистичен сценарий не се очаква, а премиерът не се ангажира с конкретен брой на бежанците, който би затворил границата.

 

„Обсъждали сме го, разбира се, но съм заявявал неколкократно - затварянето на границата не решава проблема, защото проблемът е хуманитарен. Рисковете за националната ни сигурност идват от големия брой и навлизане на радикализирани елементи, стремим се да идентифицираме всички сирийски граждани”, обясни той.

 

До този момент страната ни е поискала от Европа само техническа помощ, но до края на годината вероятно ще има нужда от още пари. Затова България може да поиска и финансова помощ от Европейската комисия, стана ясно от думите на министър-председателя.

 

На въпрос дали ще се наложи да се ползват пари от бюджета за справяне с проблема с бежанците, Орешарски каза: „Страхувам се, че може да потрябват до края на годината… На този етап сумите не са смущаващи или драматично високи”, отбеляза все пак премиерът.