Местната власт пое управлението над завод поради неефективна продукция

Когато ви свършва тоалетната хартия и сте на ръба на отчаянието, какво правите?

 

Ако сте венецуелското правителство, поемате контрола над фабрика за производство на тоалетна хартия.

 

В събота вицепрезидентът на Венецуела Хорхе Ареаса обяви „временното поемане на управлението” над завода за производство на хартия в Арагуа. Той обясни, че целта е да се възстанови продукцията, продажбата и дистрибуцията на тоалетна хартия.

 

Гражданската защита на икономиката няма да позволи да се спре продукцията на битови стоки от първа необходимост”, каза Ареаса, цитиран от CNN. Под „Гражданска защита” вицепрезидентът има предвид агенция, създадена на 13-и септември от президента Николас Мадуро с цел да се „избегне икономическата война, която е обявена в страната”, по думите на местната телевизия ATV. Тази група има за цел да следи неефективните индустрии във Венецуела, включително хранителната и индустриална продукция и да взема решения за подобряването им. Тоалетната хартия е част от тази „война”.

 

Битовата стока е една от много продукти, които в последните години са изчезнали от магазините. В Каракас например се образуват опашки при всяко зареждане с нови ролки. Тоалетната хартия далеч не е единствената стока, която липсва в магазините.

 

Бизнесът и опозиционните партии твърдят, че причините за неефективното производство са правителствените политики като например регулиране на цените на пазара и забрани за употребата на чуждестранна валута. Така много от производителите дори не могат да покрият разходите си за продукция.

 

Според правителството вина има и частнияt сектор, който извършва некоректно дистрибуцията. Те смятат, че фирмите пазят част от стоките си с цел да ги продадат по-късно за по-висока цена.

 

Министърът на търговията Алехандро Флеминг заяви, че ще бъдат внесени 50 милиона ролки тоалетна хартия, за да се покрие търсенето. Други хигиенни продукти, като например паста за зъби и сапун, могат също да бъдат импортирани по същите причини.