Според тях законодателството, засягащо техните проблеми, не работи добре

Хора с увреждания излязоха на Поход за независимост в центъра на столицата. За тях  законодателството, което засяга проблемите им, е неработещо.

 

По принцип Походът на независимостта съвпада и с деня на независимостта. Тази година обаче е отложен, защото участниците не е имало как да се придвижат. И това е само част от причините да се чувстват зависими.

 

"За да искаме да бъдем независими и част от това общество, ние трябва да общуваме, да се срещаме с приятели, да ходим на работа. Аз много искам да работя, но няма как - първо не е достъпно никъде, второ - този закон сега донякъде ни ограничава вместо да ни помага”, казва Магдалена Милева.

 

Нина Жешева също е дошла на протест, но има и важна мисия - макар и трудно, да внесе исканията за промени в Закона за хора с увреждания в Министерски съвет. Според нея най-трудното тепърва предстои.

 

Очаква ни оттук нататък да продължаваме да се борим, да настояваме, да вършим нещата, които сме вършили досега. Все някъде ще се пропука цялата тази стена срещу която сме се изправили”, казва Жешева.

 

Разходете се по улиците и ако видите хора с увреждания, един на всеки десет, колкото са всъщност, аз ще ви поздравя - но няма да ги видите, защото хората си стоят вкъщи, те се превърнати в затворници на собствените си апартаменти”, допълва Петър Кичашки.  

 

Причините са очевидни - за хората с увреждания на пръв поглед банални действия като пресичането се оказват предизвикателство.