Левицата държи още да бъде замразено за година повишаването на възрастта за пенсиониране

Минималната работна заплата да стане 340 лева от 1 януари 2014 година. Този ангажимент поеха днес от БСП. От партията, участваща в управляващото мнозинство, уточниха, че се налага да повторят предизборното си обещание заради противоречивите послания от различни институции за размера и срока на увеличението.

 

Левицата ще държи още повишаването на възрастта за пенсиониране да бъде замразено за срок от една година – отново от 1 януари. Предвижда се обезщетението за гледане на дете до 2 години да се обвърже с минималната работна заплата и също да стигне 340 лева. Срокът това да се случи още не е уточнен.

 

Средствата за деца с увреждания пък трябвало да стигнат 70% от минималния доход. И още – в БСП не планират да възраждат идеята на ГЕРБ от миналия мандат четиригодишните деца задължително да посещават предучилищна подготовка.

 

„В никакъв случай не можем да си разрешим въвеждане на задължително образование за четиригодишните. Смятаме, че това е, меко казано, престъпление срещу бъдещето на нацията, коментира Ваня Добрева. „Второто, което предлагаме, е да бъде преосмислена задължителната форма и за петгодишните, защото ни се струва неестествено петгодишните да се обучават заедно с 19-годишните в училище”.