Президентът призова за категорична резолюция за Сирия

Близкият изток и неговите промени в светлината на отношенията на САЩ със страните от региона зае не малка част от речта на американския президент при откриването на 68-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. При това Барак Обама отбеляза, че Съединените щати са готови да защитават американските и световни интереси там и в Африка, включително с употреба на сила.

 

В обръщението си пред делегатите Обама заяви, че иска даде шанс на дипломатическите решения в отношенията с Иран, но отбеляза, че споровете между Вашингтон и Техеран няма да бъдат разрешени за един ден.

 

От трибуната на Общото събрание държавният глава на САЩ отправи призив за приемане на категорична резолюция за Сирия в Съвета за сигурност на ООН, „за да сме сигурни, че режимът на Башар Асад ще спази обещанията си”. Ако това не стане, трябва да има последствия, категоричен беше президентът, който призова евентуална бъдеща употреба на химически оръжия в Сирия да не остава без последствия.

 

В речта си Барак Обама спомена и Египет, като предупреди управляващите в Кайро, че американската помощ за страната ще зависи от това доколко ще продължи напредъкът към демокрация там.